fdsfds

Свържи се с нас

Какво трябва да знаем за термопомпите въздух вода?

История на термопомпите въздух-вода

Въпреки че модерните въздушни термопомпи, които познаваме днес, се считат за съвременни иновации в екологични решения за отопление на домове, технологията датира много по-отдавна, отколкото бихте очаквали.
Генезисът на термопомпите с въздушен източник датира от 1755г., когато шотландският физик Уилям Кълън проектира първата в историята хладилна машина.
Кълън използва помпа, за да създаде частичен вакуум над силно запалима течност, която след това кипи, абсорбирайки топлина от околния въздух. Основавайки се на тази теория, американският изобретател Джейкъб Пъркинс построява първия в историята хладилник през 1834 г. и получава патент за цикъла на компресия на парите. Същият принцип, който въздушните термопомпи използват за отопление на вашия дом.

През 1852г. роденият в Белфаст математически физик и инженер Лорд Келвин теоретизира, че ако цикълът на компресия на парите може да се използва за охлаждане на въздуха чрез отнемане на топлината, тогава със сигурност може да се използва обратно за нагряване на въздуха? Той е бил прав и през 1856 г. на австрийски преработвател на минерали на име Петер фон Ритингер се приписва изобретяването на първата по рода си термопомпа с въздушен източник, която той използва за изсушаване на блата и солни езера, за да могат да бъдат използвани за добив за сол.

До днес технологията на термопомпите се оптимизира и се разработват нови и нови технологии внедрявани в машините, но принципа и концепцията зад машината остава почти същата.

Термопомпите въздух вода имат опции за имплементиране в различни видове инсталации. Сдандартните инсталации с термопомпа моноблок изглеждат по следния начин:

Какво трябва да знаете преди да инсталирате термопомпа

Най-важна е изолацията на помещенията, които ще се отопляват или охлаждат, за да има висока ефективност, което е водещия мотив за такава инвестиция. Ефективността на една термопомпа е с 75% по-висока от отоплението или охлаждането с климатици или маслени радиатори.
Термопомпите се имплементират при изграждането на система в нови сгради или при реновирането на стари такива, за това трябва да се има предвид, какво искате да постигнете с внедряването на такава система. Опциите които съществуват са доста, можете да инсталирате термопомпа за следните цели:

  • Захранване на подово (отопление / охлаждане)
  • Изгрждане на инсталация с конвектори (отопление / охлаждане)
  • Производство на битово гореща вода (БГВ)
  • Свързване на термопомпата в система с слънчеви колектори и др.

Може ли термопомпа въздух вода да бъде свързана със система на радиатори с котелно

При вече изградени инсталации с радиатори свързването на никотемпературна термопомпа тип моноблок въздух вода, крие големи недостатъци, тъй като радиаторите изискват по-висока температура, а тези термопомпи работят на температури 50-55°C .

Съществуват начини да се свърже термопомпа с такава инсталация, но изпълнителя на проекта трябва да е добре запознат със системата и да знае, точно какво трябва да се направи.

Предимства и недостатъци на термопомпите моноблок

Предимства Недостатъци
По-ниски сметки за ток Трябва да се предвиди място за външното тяло
По-евтина първоначална инвестиция от геотермалните Използва се гликол
Висока ефективност
Производство на гореща вода
Не е нужна голяма поддръжка
Намаляване на вредните емисии

Търсачка: